Advocaat worden met hbo of Havo? Het kan!

Advocaat met havo

Stel je voor.. je vindt de rechtspraak erg interessant. In het nieuws volg je alle rechtszaken en je probeert zelf uit te zoeken wat er is gebeurd. Je bent nieuwsgierig en kritisch. Dan is het voor jou interessant om je te verdiepen in de Rechtsgeleerdheid. Maar.. je volgt op dit moment de havo en vraagt je af of een functie als advocaat dus wel haalbaar is voor jou. Kun je advocaat worden met havo? En hoe word je advocaat met havo? We leggen het graag voor je uit.

Wanneer je een havo-diploma hebt behaald, kun je een HBO-opleiding gaan doen. Advocaat worden met HBO is niet direct mogelijk. Daarvoor moet je eerst nog studeren op Universitair niveau. Om je voor te bereiden op de universitaire bachelor Rechtsgeleerdheid (3 jaar) en toegelaten te worden tot deze bachelor kun je een aantal paden volgen:

Van havo naar universitaire bachelor Rechtsgeleerdheid:

  • Advocaat opleiding HBO-Rechten (voltijd, 4 jaar): Tijdens de HBO Rechten studie krijg je al veel informatie over de wetten en regels die in Nederland en op internationaal gebied gelden. Tijdens deze studie word je opgeleid om een advocaat, rechter of een officier van justitie te ondersteunen. Je krijgt dus veel informatie maar kunt dus geen rechter of advocaat worden met hbo. Deze opleiding duurt 4 jaar. 
    • Schakelprogramma (premaster, 1,5 jaar): Wanneer je HBO-Rechten hebt voltooid kun je via een schakelprogramma gelijk deelnemen aan een master in de Rechtsgeleerdheid. Je hoeft de bachelor dan niet meer te volgen. Tijdens dit schakelprogramma krijg je inzicht in het academisch denken in het Recht. Door middel van dit schakelprogramma ben je volledig voorbereidt op de master. 
  • HBO-Rechten propedeuse: Wanneer je graag de universitaire bachelor Rechtsgeleerdheid of Fiscaal Recht wilt volgen, kun je hier ook aan starten wanneer je je HBO-propedeuse Rechten hebt gehaald. Dit betekent dat je al je punten van het eerste jaar hebt gehaald. Wanneer je al deze punten in 1 jaar hebt behaald, wordt je (bij de UvA) meteen toegelaten tot de bachelor Rechtsgeleerdheid. Wanneer je langer hebt gedaan over het halen van je propedeuse, heb je een vwo-certificaat nodig van Nederlands. Wanneer je dit examen haalt, wordt je ook toegelaten. 
  • HBO-propedeuse: Heb je een propedeuse van een andere opleiding behaald? Dan kun je je ook aanmelden voor de universitaire bachelor Rechtsgeleerdheid. In dit geval moet je ook een geldig vwo-certificaat Nederlands in je bezit hebben. 

Let op: de bovenstaande voorwaarden gelden niet voor elke Universiteit. Kijk dus op de website van de Universiteit van jouw voorkeur voor de voorwaarden.

> Hoe word je advocaat?
> Wat verdient een advocaat?

 

advocaat over ons

Van universitaire bachelor in de Rechtsgeleerdheid naar Meester in de Rechten:

Wanneer je je bachelor hebt behaald volgen er nog een aantal stappen totdat je jezelf Meester in de Rechten kunt noemen

    • Master in de Rechtsgeleerdheid (1 of 2 jaar): Na de bachelor in de Rechtsgeleerdheid kun je verschillende masters volgen. Kies deze master op basis van jouw interesses: Privaatrecht, Notarieel Recht, Onderneming en Recht, Staats- en bestuursrecht, Strafrecht, Intellectueel eigendomsrecht, innovatie en technologie, Public International Law, Legal Research en nog veel meer. 

Post master: het werkveld

  • Beroepsopleiding advocatuur (3 jaar): Nadat je de master in de Rechtsgeleerdheid hebt voltooid, ben je nog steeds geen advocaat. Je bent nu verplicht je aan te melden voor de beroepsopleiding advocatuur. Tijdens deze periode ben je advocaat-stagiair. Maar dit is geen doorsnee stage, want in tegenstelling tot een normale stage bestaat dit niet uit meekijken met een andere advocaat. Aan het begin van de stage wordt je namelijk beëdigd als advocaat. Dit houdt ook in dat je officieel wordt geregistreerd als advocaat. 
  • Inschrijving tableau (lijst met advocaten die gerechtigd zijn): Advocaat is net zoals huisarts en tandarts een beschermd beroep. Dat betekent dat je het beroep alleen mag uitoefenen als jij officieel geregistreerd staat in het beroepsregister. Deze manier van werken zorgt ervoor dat cliënten zorg en service kunnen ontvangen die voldoet aan de opgestelde eisen.
  • Hoe verloopt jouw stage?: Zoals we al eerder aangaven is dit geen gewone stage en wordt er dus heel wat van je verwacht! Je wordt namelijk hetzelfde behandeld als een advocaat met jaren ervaring. Dat betekent dat jij zelf zaken mag aannemen en kan pleiten in de rechtszaal. Doe je iets verkeerds of maak je een grote fout? Dan zal je ook door de tuchtrechter op de vingers worden getikt.

Wat houdt de beroepsopleiding advocatuur in?

  • Studie en stage tegelijkertijd: Naast je stage, wordt er ook van je verwacht dat je de beroepsopleiding advocatuur volgt. Het doel van deze opleiding is om je om te vormen tot een zelfstandige en deskundige advocaat. Tijdens deze beroepsopleiding advocatuur volg je ook verschillende vakken, waarbij de focus ligt op beroepsattitude en ethiek.
  • Begeleiding door mentor & tentamens: Tijdens het verloop van deze opleiding krijg je een mentor die je begeleidt en wordt er van je verwacht dat je tentamens maakt voor de vakken ethiek en integratieve dagen en deze succesvol afrondt!
  • Inhoud van de ethiek toets: Deze toets bestaat uit 4 onderdelen: introductie in de advocatuur, communicatieve vaardigheden, verdieping ethiek en financiële integriteit en morele oordeelsvorming. Een advocaat stagiaire maakt deze toets aan het einde van het eerste leerjaar.
  • Inhoud van integratieve dagen: Dit is een praktijk toets die test op je kennis en kunde in het werkveld. De praktijk toets bestaat uit 4 onderdelen: (digitaal) procederen en presenteren, mediation, onderhandelen en een dag in de rechtbank. Ook hierbij dien je elk onderdeel succesvol te doorlopen
  • Onthoud, fouten maken is menselijk: Mocht je een tentamen niet halen, dan betekent het niet dat je linea recta moet stoppen met de opleiding beroepsadvocatuur. Indien je een tentamen niet haalt kun je aanspraak maken op een tweede of derde kans. Helaas zitten hier wel kosten aan verbonden. Voor ethiek kost je dit €100 en voor de integratieve dagen kost je dit €275.

Het vak uitvoeren

Heb je de beroepsopleiding advocatuur succesvol afgerond? Dan wordt je tijdelijke inschrijving bij het tableau omgezet tot een permanente inschrijving. Dat betekent dat je nu officieel geregistreerd advocaat bent en dus door kunt gaan met cliënten aannemen. Er zijn nu twee dingen die je kunt doen.

  • In dienst bij een advocatenkantoor: Ten eerste kun je ervoor kiezen om bij een advocatenkantoor in dienst te gaan. In Nederlands zijn er heel veel advocaten kantoren te vinden, waarvan het grootste deel in Utrecht , Rotterdam of Amsterdam liggen. Dit zijn meestal hoog aangeschreven kantoren, waarbij je een riant salaris mag verwachten.
  • Je eigen kantoor openen: De tweede optie is om een eigen kantoor te openen. Er zijn enorm veel zelfstandige advocaten in Nederland en dat is ook niet zo heel gek. Er is namelijk genoeg werk binnen deze sector te vinden, dus het openen van een eigen advocatenkantoor is geen gek idee. Voordat je een eigen advocatenkantoor kunt beginnen dien je je wel te registreren bij de kamer van koophandel.

Conclusie: advocaat worden met hbo of havo

Kortom, als je je afvraagt: hoe word ik advocaat met havo en hbo: het kan! Je moet alleen een groot doorzettingsvermogen hebben en hard aan de slag. Houdt er wel rekening mee dat dit een langdurig proces is en dus niet binnen een jaar gehaald is. Het zal erg pittig voor je zijn, maar met de juiste wilskracht kun jij zeker advocaat worden! Succes!