Hoe word je advocaat met havo? Het kan!

Advocaat met havo

Stel je voor.. je vindt de rechtspraak erg interessant. In het nieuws volg je alle rechtszaken en je probeert zelf uit te zoeken wat er is gebeurd. Je bent nieuwsgierig en kritisch. Dan is het voor jou interessant om je te verdiepen in de Rechtsgeleerdheid. Maar.. je volgt op dit moment de havo en vraagt je af of een functie als advocaat dus wel haalbaar is voor jou. Kun je advocaat worden met havo? En hoe word je advocaat met havo? We leggen het graag voor je uit.

Wanneer je een havo-diploma hebt behaald, kun je een HBO-opleiding gaan doen. Advocaat worden met HBO is niet direct mogelijk. Daarvoor moet je eerst nog studeren op Universitair niveau. Om je voor te bereiden op de universitaire bachelor Rechtsgeleerdheid (3 jaar) en toegelaten te worden tot deze bachelor kun je een aantal paden volgen:

Van havo naar universitaire bachelor Rechtsgeleerdheid:

 • Advocaat opleiding HBO-Rechten (voltijd, 4 jaar): Tijdens de HBO Rechten studie krijg je al veel informatie over de wetten en regels die in Nederland en op internationaal gebied gelden. Tijdens deze studie word je opgeleid om een advocaat, rechter of een officier van justitie te ondersteunen. Je krijgt dus veel informatie maar kunt nog geen rechter worden. Deze opleiding duurt 4 jaar. 
  • Schakelprogramma (premaster, 1,5 jaar): Wanneer je HBO-Rechten hebt voltooid kun je via een schakelprogramma gelijk deelnemen aan een master in de Rechtsgeleerdheid. Je hoeft de bachelor dan niet meer te volgen. Tijdens dit schakelprogramma krijg je inzicht in het academisch denken in het Recht. Door middel van dit schakelprogramma ben je volledig voorbereidt op de master. 
 • HBO-Rechten propedeuse: Wanneer je graag de universitaire bachelor Rechtsgeleerdheid of Fiscaal Recht wilt volgen, kun je hier ook aan starten wanneer je je HBO-propedeuse Rechten hebt gehaald. Dit betekent dat je al je punten van het eerste jaar hebt gehaald. Wanneer je al deze punten in 1 jaar hebt behaald, wordt je (bij de UvA) meteen toegelaten tot de bachelor Rechtsgeleerdheid. Wanneer je langer hebt gedaan over het halen van je propedeuse, heb je een vwo-certificaat nodig van Nederlands. Wanneer je dit examen haalt, wordt je ook toegelaten. 
 • HBO-propedeuse: Heb je een propedeuse van een andere opleiding behaald? Dan kun je je ook aanmelden voor de universitaire bachelor Rechtsgeleerdheid. In dit geval moet je ook een geldig vwo-certificaat Nederlands in je bezit hebben. 

Let op: de bovenstaande voorwaarden gelden niet voor elke Universiteit. Kijk dus op de website van de Universiteit van jouw voorkeur voor de voorwaarden.

> Hoe word je advocaat?
> Wat verdient een advocaat?

advocaat over ons

Van universitaire bachelor in de Rechtsgeleerdheid naar Meester in de Rechten:

Wanneer je je bachelor hebt behaald volgen er nog een aantal stappen totdat je jezelf Meester in de Rechten kunt noemen

  • Master in de Rechtsgeleerdheid (1 of 2 jaar): Na de bachelor in de Rechtsgeleerdheid kun je verschillende masters volgen. Kies deze master op basis van jouw interesses: Privaatrecht, Notarieel Recht, Onderneming en Recht, Staats- en bestuursrecht, Strafrecht, Intellectueel eigendomsrecht, innovatie en technologie, Public International Law, Legal Research en nog veel meer. 
  • Beroepsopleiding advocatuur (3 jaar): Wanneer je de master in de Rechtsgeleerdheid hebt voltooid, ben je nog steeds geen advocaat. Je bent nu verplicht je aan te melden voor de beroepsopleiding advocatuur. Tijdens deze periode ben je advocaat-stagiair. Dit is een fijne manier om jou op te leiden als zelfstandige en deskundige advocaat. 
  • Wanneer je deze opleiding hebt afgerond, is het zo ver! Je mag zelf het vak van advocaat uitvoeren. 

Kortom, als je je afvraagt: hoe word ik advocaat met havo en hbo: het kan! Je moet alleen een groot doorzettingsvermogen hebben en hard aan de slag. Het zal erg pittig voor je zijn, maar met de juiste wilskracht kun jij zeker advocaat worden! Succes!