Home Blog

Hoe vind je een goede advocaat?

Is er iets voorgevallen en is er een conflict ontstaan in je bedrijf dat jij als ondernemer niet goed zelf kunt oplossen? Dan is het zeker zinvol om een goede advocaat, die gespecialiseerd is in bedrijfsrecht, in te schakelen. Een advocaat vinden via https://bornlegal.nl/ is niet zo moeilijk, maar er zijn wel een paar punten waarmee je ook als ondernemer rekening dient te houden.

Een advocaat kan goede hulp bieden bij kwesties die met de wet te maken hebben

Als je als zelfstandig ondernemer werkt of een bedrijf hebt met werknemers, kun je zomaar een keer een advocaat nodig hebben. Misschien heb je een klus aangenomen en moeten er vergunningen worden verleend of is er sprake van aanbestedingsrecht omdat je iets voor een ander gaat bouwen. Waar het ook om gaat, als het een wettelijke kwestie betreft, is het altijd zinvol om daar een advocaat bij in te schakelen. Zo weet je ook direct waar je aan toe bent en een advocaat kan je altijd helpen om geschillen op te lossen of om juridische aangelegenheden op de juiste manier voor je te regelen. Veel mensen hebben daar zelf geen kaas van gegeten, maar een advocaat weet precies hoe een bepaald probleem moet worden aangepakt.

Ga op zoek naar een gespecialiseerde advocaat

Als je een bedrijf hebt met diverse werknemers, kan een advocaat ook hulp bieden als iemand bijvoorbeeld ontslagen wordt. Mocht het ontslag worden aangevochten, dan sta je als werkgever sterker wanneer je een advocaat in de hand neemt. Het is zaak dat je een advocaat inhuurt die weet wat te doen en die gespecialiseerd is in bedrijfsrecht en alles wat daarmee te maken heeft. Heb je geen advocaat in dienst? Dan ga je het beste op zoek naar een gespecialiseerd persoon die je met een bepaalde kwestie helpen kan.

Online kijken en vergelijken en daarna contact opnemen met een advocaat

Advocaten zijn vaak op een bepaald vakgebied gespecialiseerd. Kijk online alvast naar goede advocaten waar jij als ondernemer wat aan kunt hebben, mocht het nodig zijn. Als je advocaten gevonden hebt die je wel aanspreken en waarvan je denkt dat ze je van dienst kunnen zijn, neem je contact op. Leg de kwestie kort uit en vraag altijd om een offerte vooraf. Zo kom je achteraf niet voor extra kosten of nare verrassingen te staan. Vergelijk zeker een aantal advocaten of kantoren met elkaar, zodat jij de juiste keuze maakt en niet te veel betaalt.

Maak gebruik van de diensten van een vaste advocaat

Een advocaat kun je natuurlijk inhuren voor een eenmalige zaak, maar het is vaak ook handig als je reeds contact hebt met iemand die je maar hoeft te benaderen als je hulp nodig hebt met kwesties die met de wet te maken hebben, op wat voor gebied dan ook. Veel grotere bedrijven hebben daarom een vaste advocaat in dienst die hen te allen tijde kan bijstaan. Zo hoef je je daar als ondernemer geen zorgen meer over te maken en heb je altijd direct een advocaat gevonden.

Juridische problemen die kunnen optreden bij bouwongevallen: wat je moet weten?

Bouwongevallen zijn ongevallen die plaatsvinden op bouwplaatsen, tijdens het uitvoeren van werkzaamheden in de bouwsector. Het kan gaan om kleine ongelukken, zoals struikelen over materiaal, maar ook om ernstige incidenten zoals een val van hoogte of een instorting van een gebouw. Bij bouwongevallen kunnen zowel werknemers als werkgevers betrokken zijn. In dit artikel bespreken we de juridische problemen die kunnen optreden bij bouwongevallen en wat je moet weten over de aansprakelijkheid en de mogelijke juridische stappen.

Wat zijn bouwongevallen en wie is aansprakelijk?

Een bouwongeval kan vele vormen aannemen, zoals een val van hoogte, een ongeluk met een bouwvoertuig, een val door een gat in de vloer of een ongeval met zwaar materiaal. In de meeste gevallen is de aannemer of opdrachtgever aansprakelijk voor de schade die werknemers oplopen als gevolg van het bouwongeval. Dit betekent dat de aannemer of opdrachtgever verplicht is om de kosten van het herstel van de werknemer te vergoeden. Het kan hierbij gaan om medische kosten, maar ook om inkomensverlies of kosten voor aanpassingen aan de woning. De aannemer of opdrachtgever heeft echter ook een zorgplicht ten opzichte van de werknemers om een veilige werkomgeving te creëren. 

Hoe kan een advocaat helpen bij juridische problemen na een bouwongeval?

Een advocaat kan helpen bij het beoordelen van de verzekeringen die de aannemer of opdrachtgever heeft afgesloten. In de meeste gevallen heeft de aannemer of opdrachtgever een verzekering afgesloten voor aansprakelijkheid en/of ongevallen op de bouwplaats. De advocaat kan helpen bij het indienen van een claim bij de verzekeraar en het onderhandelen over een redelijke schadevergoeding. Tot slot kan een advocaat ook helpen bij het voeren van een gerechtelijke procedure als er geen overeenstemming kan worden bereikt met de aannemer of opdrachtgever of diens verzekeraar. Dit kan een langdurig proces zijn waarbij het van belang is dat het slachtoffer wordt bijgestaan door een ervaren en deskundige advocaat.

Juridische stappen na een bouwongeval

Als er sprake is van een bouwongeval, dan zijn er verschillende juridische stappen die slachtoffers en werkgevers kunnen ondernemen. In de eerste plaats is het van belang dat het bouwongeval wordt gemeld bij de werkgever en dat er zo snel mogelijk een arts wordt ingeschakeld. Dit is van belang om de ernst van de verwondingen vast te stellen en om te beoordelen of er sprake is van blijvend letsel.

 

Als er sprake is van blijvend letsel, dan kan het slachtoffer een letselschade advocaat inschakelen om de juridische mogelijkheden te bespreken. Een letselschade advocaat kan helpen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en het claimen van een schadevergoeding. Hierbij kan het gaan om een vergoeding van medische kosten, inkomensverlies en smartengeld.

 

Ook werkgevers kunnen juridische stappen ondernemen na een bouwongeval. Zo kan het zijn dat de werkgever wordt geconfronteerd met een claim van de werknemer of diens letselschade advocaat. In dat geval kan de werkgever een advocaat bouwrecht inschakelen om te beoordelen of de claim terecht is en wat de beste verdedigingsstrategie is. Een advocaat bouwrecht kan ook adviseren over het aanscherpen van het veiligheidsbeleid om toekomstige bouw ongevallen te voorkomen.

Hoe je een sterk merk opbouwt voor jouw advocatenbureau en opvalt in een drukke markt

In een wereld waarin de concurrentie steeds heviger wordt, is het voor advocatenkantoren belangrijker dan ooit om een sterk merk op te bouwen en op te vallen in een drukke markt. Het opbouwen van een merk gaat niet alleen over het ontwikkelen van een visuele identiteit, maar gaat ook over het definiëren van wie je bent als advocatenkantoor, wat je doet en hoe je je onderscheidt van de concurrentie. Hieronder volgen enkele strategieën om je te helpen een sterk merk op te bouwen voor jouw advocatenbureau.

Definieer je merkidentiteit

Het definiëren van je merkidentiteit is de eerste stap in het opbouwen van een sterk merk. Je merkidentiteit omvatten de waarden, de missie en de visie van een bedrijf. Dit zijn de pijlers van het merk. Ze helpen je om te bepalen wie je bent, wat je doet en waarom je het doet. Door deze elementen te definiëren, creëer je een solide basis voor het merk en kun je jezelf onderscheiden van de concurrentie.

Creëer een visuele identiteit

Na het definiëren van je merkidentiteit is het tijd om je visuele identiteit te creëren. Dit omvat het ontwikkelen van een logo, kleurenschema en lettertype. De visuele identiteit van je advocatenkantoor moet aansluiten bij de merkidentiteit en moet de boodschap en waarden van het kantoor visueel communiceren. Het ontwikkelen van een visuele identiteit kan je helpen om professioneel en betrouwbaar over te komen, wat kan bijdragen aan het opbouwen van vertrouwen bij potentiële klanten.

Maak gebruik van een effectieve marketingstrategie

Door middel van effectieve marketingstrategieën kun je ervoor zorgen dat jouw advocatenbureau bekender wordt bij jouw doelgroep. Zo kun je meer naamsbekendheid creëren. Door een duidelijke merkidentiteit te ontwikkelen, social media te gebruiken, te netwerken, en door promotie van producten, kun je jouw bedrijf op de kaart zetten. Promotie door middel van producten kan bijvoorbeeld een kosteneffectieve manier zijn om je bedrijf te promoten. Een hervulbare aansteker uitdelen is een goed voorbeeld hiervan. Wanneer je een aansteker bedrukken met het logo of een tekst van jouw bedrijf zal er voor zorgen dat veel mensen jouw logo of tekst te zien krijgen. Aanstekers worden namelijk vaak uitgedeeld of uitgeleend, waardoor het verhogen van de naamsbekendheid van je advocatenbureau eenvoudiger wordt. Er zijn ook veel andere producten die je kunt laten bedrukken ter promotie. 

Ontwikkel een unieke propositie

Om jezelf te onderscheiden van de concurrentie, is het belangrijk om een unieke propositie te ontwikkelen. Een unieke propositie is een korte en krachtige verklaring die beschrijft waarom je advocatenkantoor anders is dan anderen en wat je te bieden hebt. Het is belangrijk om te weten wat je onderscheidt van andere advocatenkantoren en wat jouw unieke kwaliteiten zijn. Dit kan bijvoorbeeld je ervaring, specialisatie of klantenservice zijn.

Advies inwinnen van een advocaat in Almere

Wanneer u een geschil met een ander heeft, kan het lonen om een “expert” in te schakelen die u bijstaat in dat geschil. Zo kunt u bijgestaan worden door een advocaat, daarnaast kunt u advies in Almere inwinnen. Een advocaat kan u inlichten over het juridisch aspect, u van passend advies voorzien en inlichten over de risico’s die (mogelijk) zouden kunnen ontstaan. Dit kan al voordat het geschil voorgelegd wordt aan de rechter! In sommige gevallen is het namelijk niet nodig om het geschil direct aan de rechter voor te leggen, en wordt de zaak met behulp van de advocaat opgelost. 

Advies in Almere binnen specifieke rechtsgebieden

Iedere zaak is uniek. Het is daarom van belang om een advocaat in te schakelen die gespecialiseerd is in het rechtsgebied waar uw zaak onder valt. Gespecialiseerde advocaten kunnen u namelijk passend adviseren. Zij hebben door de jaren heen kennis vergaard en ervaring opgedaan in verschillende kwesties. Daarnaast houden deze advocaten hun kennis op peil, hierdoor zijn zij up to date met de laatste (juridische) ontwikkelingen. 

Zoals hierboven uiteengezet, kunt u al advies inwinnen bij een advocaat in Almere voordat een gerechtelijke procedure gestart wordt. U kunt advies inwinnen wanneer u bijvoorbeeld een geschil hebt met uw werkgever, een ondeugdelijk product hebt gekocht, u een geschil hebt met uw (ver)huurder, maar ook wanneer u een geschil hebt met een aannemer. 

De advocaat onderneemt, in overeenstemming met u, de nodige actie(s). Deze actie(s) kunnen ertoe leiden dat het conflict snel(ler) opgelost wordt, waardoor het niet nodig is om een rechtszaak te starten. Daarnaast kan het ertoe leiden dat u geen onnodige kosten maakt. Rechtszaken kunnen namelijk voor een langere tijd lopen, waardoor de kosten zich kunnen opstapelen. U kunt dus kosten besparen wanneer u tijdig advies in Almere inwint bij een advocaat.

Tijdig advies inwinnen werkt kostenbesparend

Gespecialiseerde advocaten kunnen u van passend advies voorzien. Zij werken een strategie uit die het beste bij uw zaak past. Wanneer u tijdig een advocaat inschakelt, kan dat in veel opzichten lonend zijn. U zult bijvoorbeeld geen onnodige kosten maken, waardoor de kosten zich ook niet gaan opstapelen.

Waar bestaat het advies van een advocaat in Almere uit?

Wanneer u advies in Almere inwint bij een advocaat, is dat veelal om te weten wat uw positie is binnen een geschil. De advocaat brengt in eerste instantie in kaart wat er aan de hand is. Om dat te realiseren, nodigt de advocaat u uit voor een intakegesprek. In dat gesprek zal de advocaat u vragen stellen. Daarnaast zal de advocaat u inlichten over uw rechten en mogelijke plichten. Aan de hand van hetgeen besproken is, toetst de advocaat uw zaak aan de relevante wetsartikelen en jurisprudentie (uitspraken van de rechter). Vervolgens stelt de advocaat een passend advies op. Dit advies kan bijvoorbeeld bestaan uit een juridische memo of uit een reactie op een (vaststellings)overeenkomst die u van uw werkgever ontvangen hebt. U kunt aan de hand van het gegeven advies en/of gesprek een weloverwogen beslissing nemen om al dan niet (vervolg)stappen te nemen. 

Kies voor een advocaat uit de buurt

Het is altijd aan te raden om een advocaat in te schakelen die in de buurt van uw woonplaats gevestigd is. Het kan namelijk voorkomen dat u vaak overleg dient te voeren met uw advocaat.  Wanneer u in Almere woont en juridisch advies wenst te ontvangen, kunt u dan ook het beste contact opnemen met een advocaat in Almere.

Alles wat je moet weten over juridische vertalingen

Heb je een juridische vertaling nodig? Maak je dan geen zorgen! We hebben alles wat je moet weten over juridische vertalingen voor je op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat alles goed geregeld is wanneer je een juridisch document laat vertalen

Wanneer heb ik een juridische vertaling nodig?

Er zijn verschillende situaties waarin een juridische vertaling van pas kan komen. Zo zullen bedrijven die vestigingen hebben in het buitenland met regelmaat juridische vertalingen nodig hebben. De juridische afdeling van het bedrijf levert in dit geval een document aan en vervolgens zal een vertaalbureau ingeschakeld worden om het document te vertalen. Het is erg belangrijk dat belangrijke documenten als contracten, de algemene voorwaarden van een bedrijf of bijvoorbeeld statuten goed vertaald worden. Hiervoor kun je terecht bij gerenommeerde vertaalbureaus in jouw regio, bijvoorbeeld een vertaalbureau Den Haag.

 

In sommige gevallen is het nodig om een beëdigd vertaler in te schakelen. Dit is van belang wanneer je een document op een rechtsgeldige wijze wilt laten vertalen. Het gaat hierbij om documenten die je stuurt naar officiële instanties of bijvoorbeeld een rechtbank. Een beëdigd vertaler is ingeschreven bij het register voor beëdigde tolken en vertalers. De vertalers die deel uitmaken van dit register zijn beëdigd en erkent door een rechtbank. 

Waar moet ik op letten als ik een juridisch vertaalbureau inschakel?

Wanneer je een vertaalbureau inschakelt is het van belang dat je informeert naar de werkwijze van het bureau. Zo kun je zien of de werkwijze binnen die van jouw bedrijf past. Daarnaast kun je het beste met één vertaalbureau samenwerken die je voorziet van vertalingen in alle talen die je nodig hebt. Je kunt hier ook beter vooraf naar informeren. Wil je er zeker van zijn dat je een foutloze vertaling in handen krijgt? Dan kun je vragen naar de ervaring van de vertalers. Zo kun je bij vertaalbureau Den Haag juridische vertalingen laten controleren door een advocaat. Zo weet je zeker dat je de best mogelijke service krijgt.

 

In de meeste gevallen zul je vooraf op de hoogte gebracht worden van de kosten voor een vertaling. Daarnaast kan er een deadline besproken worden waarop de vertaling wordt overgedragen. Bij sommige vertaalbureaus kun je belangrijke documenten met spoed laten vertalen in geval van nood.

 

We raden je aan om contact op te nemen met een juridisch vertaalbureau en te informeren naar de mogelijkheden. Vaak is er in overleg veel mogelijk.

Wat iedere ondernemer moet weten over belastingwetgeving

ondernemer-met-laptop-aan-de-telefoon

Als je hier in Nederland graag een bedrijf wilt starten, dan moet je er zeker rekening mee houden dat jij hierdoor ook meerdere ondernemingsbelastingen moet betalen. De exacte bedragen en de soort belastingen die jij daarbij moet betalen, hangt vooral af van de juridische entiteit die jij kiest. Plus de bedrijfsactiviteiten en andere formaliteiten die hiermee verbonden zijn.

Wanneer ben je daadwerkelijk een ondernemer

Niet iedereen die een ondernemer wil zijn, is ook daadwerkelijk een ondernemer voor de Belastingdienst. Als jouw activiteiten in de economische sfeer plaatsvinden en jij hierover ook winst kunt verwachten. Dan heb je een bron van inkomsten en ben jij mogelijk ook ondernemer in de ogen van de Nederlandse wet.

Maar als jouw activiteiten in de hobby- of gezinssfeer plaatsvinden, dan ben je niet echt een ondernemer voor de belastingwetgeving. De Belastingdienst let uiteindelijk op allerlei factoren om te bepalen of je daadwerkelijk een belastingplichtig bedrijf hebt. Als dat dan inderdaad het geval is, dan val je onder het fiscaal recht van ondernemers.

De bedrijfsbelastingen in Nederland

Zodra jij volgens de Nederlandse wet officieel als ondernemer of bedrijfseigenaar wordt beschouwd, dan moet je verplicht verschillende bedrijfsbelastingen betalen. Je kunt in dit geval dus niet aan de Belastingdienst ontsnappen. Niet iedere ondernemer betaalt echte hetzelfde type en/of bedrag aan belastingen. Maar als Nederlandse ondernemer moet je zonder meer per kwartaal en jaarlijks een belastingaangifte doen, belasting betalen en als het meezit ook nog iets terugkrijgen. Maar met welke belastingen krijg je te maken?

Btw of omzetbelasting

De afkorting btw betekent ‘belasting toegevoegde waarde’. Het gaat hier om de belasting die je over gedane verkopen betaalt. Deze btw reken je op jouw facturen aan. En vice versa: als jij facturen betaalt, dan staat daar ook een btw bedrag op dat jij moet betalen. Je betaalt deze btw die je aan de Belastingdienst verschuldigd bent per maand, kwartaal of jaar. Maar heel soms is hier een vrijstelling op van toepassing.

Vennootschapsbelasting

De Nederlandse vennootschapsbelasting is een belasting die specifiek over de winst van ondernemingen wordt geheven, die veelal als een B.V. of N.V. worden aangemerkt. Deze ondernemingen en organisaties moeten daarvoor jaarlijks een aangifte vennootschapsbelasting doen. Natuurlijke personen, zoals eenmanszaken, betalen daarentegen inkomstenbelasting over de winst van hun onderneming.

Dividendbelasting

Als jouw onderneming een N.V. of B.V. is en winst maakt, dan kun je een deel van die winst aan jouw aandeelhouders uitkeren. Dit gebeurt veelal in de vorm van dividend. In dit geval betaal je dan ook dividendbelasting aan de Belastingdienst. Je kunt echter in een aantal gevallen voor een (gedeeltelijke) vrijstelling of teruggaaf van deze dividendbelasting in aanmerking komen.

Inkomstenbelasting

Als je over een eenmanszaak of vennootschap onder firma beschikt, dan moet je inkomstenbelasting over jouw belastbaar inkomen betalen. Dit is jouw inkomen minus alle bedrijfskosten verrekend met de eventuele aftrekposten plus fiscale regelingen. Je moet dit jaarlijks voor 1 mei als ondernemer bij de Belastingdienst aangeven.

Loonbelasting en premie volksverzekeringen

Als je personeel in dienst hebt, dan moet jij jouw werknemers uiteraard een salaris betalen. Op die salarissen moet je diverse heffingen inhouden. Deze loonheffingen bestaan ​​uit het inhouden van een loonheffing en het betalen van de wettelijke premies volksverzekeringen.

De Belastingdienst en het fiscaal recht

Je begrijpt aan de hand van de bovenstaande informatie dat de Belastingdienst bij veel bedrijven de allergrootste crediteur is. Maar als je veel belasting moet betalen, dan is dit tevens een teken dat je over een goed draaiende onderneming beschikt.

Het is desondanks belangrijk om jouw onderneming dusdanig in te richten, dat je (binnen de fiscale regels en wetten) niet teveel belasting betaalt. Juist daarom is het van top belang om zeer goed op de hoogte van al die regels en wetten te zijn. 

Als jij als ondernemer of bedrijf om welke reden dan ook een conflict met de Belastingdienst hebt, of dreigt te krijgen dan heb je wel professioneel juridisch advies nodig. Een fiscaal recht advocaat kan jou daarin bij staan. Je kan hierbij bijvoorbeeld aan onterechte belastingaanslagen of fiscale boetes denken. Met hulp van zo’n fiscale specialist kun je vervolgens tijdig (binnen 6 weken) bezwaar aantekenen. En als deze bezwaarprocedure niet het gewenste resultaat oplevert, dan kan er daarna bij de rechtbank beroep worden ingesteld. Of een betalingsregeling getroffen worden.

Fiscaal juridisch advies met één telefoontje

Er zijn gelukkig niet vaak Belastingdienst drama’s voor de correct handelende ondernemers. Maar ook dan kan een professioneel juridisch advies voor toegevoegde waarde zorgen. Want hoe bijvoorbeeld te handelen bij bedrijfsfusies & -overnames, of een bedrijfsbeëindiging of -opvolging. 

Jazeker, de Belastingdienst zegt: “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.” Het is een slogan die we allemaal wel kennen. Maar helaas is dit niet altijd zo gemakkelijk. Dus is het bijzonder fijn dat het juiste juridische advies maar een telefoontje van je verwijderd is!

De kosten voor een testament opstellen

Hebt u er al eens bij stilgestaan wat u wil dat er met uw bezittingen gebeurt als u komt te overlijden? Als u niet over een testament beschikt, zullen de wettelijke regels van het erfrecht toegepast worden. Als u echter van mening bent dat er mensen zijn die u iets van uw bezittingen toewenst zonder dat ze tot uw erfgenamen behoren, zal een testament opmaken de enige manier zijn om u die zekerheid te bieden. De kosten hiervan beginnen gemiddeld rond een bedrag van € 500 incl. BTW. Verschillende zaken hebben echter invloed op dit bedrag. Stelt u wel een testament op dan voorkomt u dat erfgenamen later niet naar een erfrecht advocaat hoeven te stappen. We vertellen u hieronder meer over het opmaken van een testament.

Wat is een testament?

Met het opmaken van een testament wordt u de kans geboden om van de wettelijke erfregels af te wijken en een deel van uw bezittingen na te laten aan mensen of organisaties die u helemaal vrij kan kiezen. Bij organisaties kunt u bijvoorbeeld denken aan goede doelen of instituten voor wetenschappelijk onderzoek.

Het opmaken van het testament

Een testament is alleen geldig als het opgesteld wordt door een notaris en dit kan vanaf de leeftijd van 16 jaar. Uw notaris zal met u bespreken wat uw wensen zijn naar uw bezittingen en financiële middelen toe op de dag dat u komt te overlijden. Naast het luisteren naar uw wensen zal de notaris u bovendien ook advies geven over alle verschillende mogelijkheden die u hebt. U kunt bijvoorbeeld in een testament ook een voogd voor de kinderen aanwijzen of een executeur aanduiden die zorgt voor een correcte uitvoering van uw testament.

Het bestaan van een testament op uw naam zal vervolgens worden geregistreerd en het Centraal Testamentenregister. Het originele testament, voorzien van uw handtekening en de datum van ondertekening, zal tot aan uw overlijden in de kluis van de notaris bewaard worden. Stopt de notaris zijn activiteiten, dan worden alle testamenten overgedragen aan zijn opvolger.

De kosten

Aan een testament opstellen zijn kosten verbonden. Hoewel het niet mogelijk is hier een exact bedrag op te kleven, beginnen de kosten gemiddeld rond een bedrag van 500 euro inclusief BTW. Veel hierin zal ook afhangen van de omvang en de complexiteit van uw persoonlijke situatie en wensen. Aan een testament opstellen zijn kosten verbonden, maar het zal u een gerust gevoel geven te weten dat na uw overlijden uw bezittingen de bestemming krijgen die u zelf verkiest. Het is perfect mogelijk om voordien even bij de notaris van uw keuze te informeren naar de kosten ervan.

Hoewel we liever bij leven niet al te veel stilstaan bij de dood, is het toch een goed idee dit wel te doen en al bepaalde zaken van uw nalatenschap vast te leggen. Voor u een gerust gevoel en voor de nabestaanden geen discussies of misverstanden achteraf. Omdat aan een testament opstellen kosten verbonden zijn, vraagt u best op voorhand de nodige informatie op bij de door u gekozen notaris.

De verschillende rechtsgebieden: een overzicht

Het recht heeft een grote invloed op iedere burger en op de maatschappij als geheel. Wetten en regels moeten ervoor zorgen dat mensen weten wat mag en kan, wat niet mag en niet kan en wat de gevolgen zijn als die wetten overtreden worden. Omdat het recht als geheel zo uitgebreid en bovendien erg complex is, werd het onderverdeeld in verschillende rechtsgebieden.

Welke rechtsgebieden zijn er voor jou als burger?

Door de onderverdeling van het recht in verschillende rechtsgebieden, kunt u als burger ook rekenen op professioneel advies en bijstand van advocaten die zich in één van die takken gespecialiseerd hebben. We zetten de deelgebieden waarmee u als burger het meest kans loopt om ermee in contact te komen voor u op een rijtje.

Familierecht

Onder het familierecht, ook soms het personenrecht genoemd, houdt zich bezig met alle facetten van de geboorte, de afstamming, het huwelijk en de echtscheiding. Bijkomend kan hier ook het erfrecht onder gerekend worden, zij het dan dat dit een apart onderdeel vormt.

Bestuursrecht

Het bestuursrecht vormt de wettelijke basis voor de verhouding tussen de burgers en de bestuursorganen. Die laatste mogen namelijk enkel handelingen stellen die bij wet geregeld en vastgelegd werden. U kunt bij bestuursrecht bijvoorbeeld denken aan verkeershandhaving, milieuwetgeving, vreemdelingenrecht, belastingrecht en sociaal zekerheidsrecht. Zoals u ziet is het bestuursrecht een erg brede noemer en krijgt iedere burger er vroeg of laat wel mee te maken.

Arbeidsrecht

Tussen werkgevers en werknemers bestaan wederzijdse rechten en plichten en die worden bepaald in het arbeidsrecht. Zowel het individueel en het collectief arbeidsrecht als het ontslagrecht vormen belangrijke onderdelen van dit rechtsgebied en zijn dan ook het best gekend. Geschillen over arbeidsovereenkomsten bijvoorbeeld zijn veel voorkomende materie binnen het arbeidsrecht of de manier waarop iemand ontslagen wordt.

Strafrecht

Als u slachtoffer bent geworden van een misdrijf, als u zelf een misdrijf hebt gepleegd of als u van een misdrijf wordt beschuldigd, komt u in contact met het strafrecht. In het strafrecht zal een strafrechter beoordelen of iemand wel of niet schuldig is en zal hij daar voor de dader een correcte en proportionele straf voor bepalen.

Als burger weet u niet altijd goed tot welke instantie en tot welke rechter u zich moeten wenden in geval van een geschil. U doet er dan ook goed aan om, als u meent in uw rechten aangetast te zijn, beroep te doen op een advocaat. Afhankelijk van de aard van de zaak, zal u advies gegeven worden, zal in uw zaak bemiddeld worden met de tegenpartij of zal de zaak voor de daarvoor bevoegde rechter gebracht worden.

Wat is de privacywet AVG?

Sinds 25 mei 2018 geldt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AGV) in alle landen van de Europese Unie. In Nederland verving de AVG de oude privacywet voor bescherming van persoonsgegevens en privacy. Dit heeft veel veranderd voor organisaties, bedrijven en inwoners van EU-landen qua plichten en rechten. Dit heeft veel juridische vraagstukken opgeleverd, waarbij ondersteuning van gespecialiseerde advocatenpraktijken een grote uitkomst is.

Het doel van de nieuwe privacy wet is om ieders grondrecht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer beter te regelen. In deze eeuw waarin IT-technologieën een grote vlucht hebben genomen, kon zo’n wet niet uitblijven. Vooral voor rechtspersonen was het een klus om hun beleid en werkwijze aan te passen. Inmiddels is er veel juridische expertise opgebouwd door gespecialiseerde advocaten die oplossingen op maat bieden.

Wat is AGV wet?

De AGV wet schrijft voor hoe organisaties met persoonsgegevens moeten omgaan en welke plichten ze hebben. Daarnaast regelt de wet de rechten van de personen wiens gegevens worden geregistreerd, verwerkt en opgeslagen. De AVG doet een beroep op de verantwoordelijkheid van de betrokken instellingen, bedrijven of overheden. Zorgvuldig omgaan met privacy is een recht van ieder die gebruik maakt van hun diensten.

Legale grondslag

Ten eerste moet de organisatie die privé gegevens wil verzamelen voor een legale grondslag zorgen. Dat kan zijn: gebruikerstoestemming of schriftelijke overeenkomst, vitale noodzaak, wettelijke plicht, algemeen of gerechtvaardigd belang. Het specifiek aanstellen van een functionaris voor de gegevensbescherming is in een aantal gevallen verplicht. Deze kan vanaf het begin samen met een advocaat het proces in goede banen leiden.

Maatregelen

De privacywet vraagt om maatregelen integraal en structureel op te nemen in het organisatiebeleid. Er moet vooraf nagedacht worden over (eventuele) risico’s en knelpunten in de verwerking van persoonsgegevens. Gespecialiseerde advocaten geven advies over beleidstukken, privacy statements, (sub)verwerkersovereenkomsten en de aanleg van een verwerkingsregister. Digitale en fysieke beveiliging van opgeslagen persoonsgegevens met een code is een strenge vereiste.

Privacy rechten

Elke betrokken persoon woonachtig in een EU-land heeft volgens dezelfde privacywet AVG een aantal rechten. Je hebt het recht op inzage en wijziging van jouw door een organisatie opgeslagen persoonsgegevens. Je hebt recht op informatie en je mag bepalen of je persoonsgegevens overgedragen mogen worden. Ook heb je het recht op vergeten te worden, dat je persoonsgegevens op internet verdwijnen.

Uitzonderingen

De privacywet AVG heeft met betrekking tot politie, justitie en persvrijheid een aantal afwijkende bepalingen. Uitgebreide informatie over de privacywet kun je vinden op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens die toezicht houdt. Deze instelling behandelt ook klachten, waarbij als deze toegekend worden er flinke boetes opgelegd worden. Hoe groter het verwerkingsregister en hoe groter het betrokken belang, des te groter de verantwoording.

Een goede start voor een succesvolle bedrijfsovername

Veel huwelijken zullen waarschijnlijk succesvol zijn. Het slagingspercentage van een huwelijk wordt in de algemene statistieken op zo’n 50 tot 60 procent geschat. Maar dit succes zal zeker een flinke inspanning vereisen.

Een ander soortement huwelijk dat aantoonbaar nog veel meer inzet vereist, is een bedrijfsovername. Er was een paar jaar terug een internationaal onderzoeksrapport van Deloitte waaruit bleek dat ongeveer een kwart van alle deals direct al door de mand vallen. Deze nieuwe relaties voldeden namelijk niet aan de verwachtingen of maakten de beloften niet waar.

Er bestaat geen magische formule

Er is geen magische formule voor het succes van een partnerschap. De uitkomst van een succesvolle bedrijfsovername zal echter wel van een aantal belangrijke factoren afhankelijk zijn. Als je dit goed aanpakt, dan heeft de potentiële overname direct al een veel grote kans om te kunnen overleven. Als je daarbij ook maar één van de onderstaande factoren verwaarloost, dan zou een overname echter heel vlot spaak kunnen lopen.

Begrijp heel goed dat het niet alleen om integreren gaat

Een heel belangrijke stap in een overnameproces is over het algemeen het combineren van de activiteiten van beide partijen. Deze integratie van een over te nemen bedrijf moet dan heel expliciet op het ondersteunen van alle doelstellingen afgestemd worden. Ze moeten daarnaast uiteraard ook de deal van de overname rechtvaardigen. Een advocaat bedrijfsovername is de ideale partner die hier de juiste maatstaven kan stroomlijnen. 

Er zijn immers veel ondernemers die hierbij van kant-en-klare plannen en generieke werkmethoden gebruikmaken. Deze hebben veelal de neiging om teveel nadruk op het proces te leggen en de unieke aspecten van de samenwerking te negeren.

Op de wijze kunnen er al snel allerhande onhandige nieuwe regels en procedures aan het over te nemen bedrijf opgedrongen worden. Plus het niet voldoende transparant communiceren in deze fase kan ook heel vlot de doodsteek voor een overname zijn. In plaats daarvan moet je er absoluut voor zorgen dat je samen, met de advocaat die de bedrijfsovername begeleidt, de visies van elkaar op mekaar afstemt. 

Blijf heel scherp op de klanten gefocust

Klanten kunnen zich soms terecht zorgen maken over nieuwe processen en andere veranderingen binnen het overgenomen bedrijf. Ze kunnen denken dat er minder aan hun behoeften gedacht wordt, de samenwerking moeizamer verloopt of er andere negatieve gevoelens naar boven borrelen. Laat dit niet gebeuren. Zorg er optimaal voor dat het overgenomen bedrijf zeker dezelfde intimiteit bewaard die het daarvoor ook met hun klanten had. Ze zouden zelfs het gevoel moeten krijgen dat de overname hun positie heeft verbeterd.

Meet het succes van jouw prille overname

Elke soort bedrijfsovername wordt over het algemeen direct gevolgd door een wittebroodsweken periode. De euforie kan daarvan geweldig zijn, maar dit genot kan slechts van korte duur zijn als je de toekomstvisie slecht op elkaar afstemt. Het is juist daarom van top belang dat je de juiste beoordelingspunten op papier hebt staan om zo het succes na de acquisitie te kunnen beoordelen.

Dit kan bijvoorbeeld aan het marketing bewustzijn gekoppeld worden. Of aan het succes van het salesteam en de ervaringen van de klanten. Worden de vooraf bepaalde verkoopdoelen sowieso wel behaald? En dan is er nog de belangrijke vraag of de bedrijfscultuur van beide partijen goed op elkaar afgestemd zijn. Zonder deze belangrijke beoordelingspunten optimaal te begeleiden, zou de liefde die de partners eerst voelden, per slot van rekening zomaar op vingerwijzen over kunnen gaan.

Een ‘bedrijfsmatch made in heaven’

Door deze bovenstaande richtlijnen te volgen, kunnen veel bedrijven de hardnekkigste valkuilen van een een bedrijfsovername vermijden. Zo zal de kans kleiner zijn dat de overnames die op papier logisch zijn, alsnog op de (middel-)lange termijn mislukken.

Jazeker, het doen van een bedrijfsovername zal nooit een makkie zijn, maar door het op de juiste manier te doen, kunnen de daaraan verbonden bedrijven zich wel blijven ontwikkelen. Een ‘bedrijfsmatch made in heaven’ zullen we dan maar zeggen!