3 tips om woninginbraak tijdens jouw vakantie te voorkomen

Het is vakantietijd en veel mensen genieten van een welverdiende vakantie. Helaas is dit ook de tijd waarin inbrekers toeslaan, omdat ze weten dat veel woningen onbewoond zijn. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om je huis te beveiligen en inbraak te voorkomen. In dit artikel geven we je 3 handige tips om jouw woning veilig achter te laten tijdens jouw vakantie.

Zorg voor goede beveiliging

Een goede beveiliging van je woning is essentieel om inbraak te voorkomen. Zorg ervoor dat je huis voorzien is van degelijke sloten op deuren en ramen. Inbrekers hebben vaak maar enkele minuten nodig om een woning binnen te dringen, dus het is belangrijk om ze het zo moeilijk mogelijk te maken. Investeer in goedgekeurde sloten met het SKG-keurmerk en plaats indien mogelijk ook anti-inbraak strips op deuren en ramen.

Daarnaast is het verstandig om te investeren in een alarmsysteem, zoals bijvoorbeeld camerabeveiliging. Een goed alarmsysteem schrikt inbrekers af en kan direct de hulpdiensten waarschuwen bij een inbraakpoging. Kies voor een systeem dat gekoppeld is aan een meldkamer, zodat er altijd snel gereageerd kan worden bij een alarmmelding.

Maak je woning bewoond

Een inbreker zoekt altijd naar een gemakkelijke prooi. Een woning die eruitziet alsof er niemand thuis is, is voor hen een uitnodiging om binnen te komen. Maak daarom je woning bewoond, ook als je er niet bent. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een tijdschakelaar te gebruiken voor de verlichting. Hierdoor gaan de lampen op verschillende momenten aan en uit, waardoor het lijkt alsof er iemand in huis aanwezig is.

Daarnaast is het belangrijk om de post op te laten halen door een buurman of familielid. Een overvolle brievenbus is namelijk een duidelijk teken dat er niemand thuis is. Vraag ook aan je buren of ze af en toe de gordijnen open en dicht willen doen, zodat het lijkt alsof er activiteit in huis is.

Maak geen melding van je vakantie op social media

Het is verleidelijk om op social media te delen dat je op vakantie gaat of al op vakantie bent. Maar pas hiermee op, want inbrekers maken dankbaar gebruik van deze informatie. Als je openbaar meldt dat je niet thuis bent, geef je inbrekers vrij spel. Ze weten immers dat ze ongestoord hun gang kunnen gaan.

Zorg er dus voor dat je je vakantieplannen niet openbaar maakt op social media. Vertel het alleen aan mensen die je vertrouwt en die je huis eventueel in de gaten kunnen houden tijdens jouw afwezigheid. Daarnaast is het verstandig om je privacy instellingen op social media goed te controleren, zodat alleen vrienden en familie jouw berichten kunnen zien.