Kort geding starten in corona-tijd? Wat is er mogelijk en wat niet

kort geding in corona tijd

In de tijden van de corona-crisis zijn de rechtbanken, gerechtshoven en bijzonder colleges gesloten. Dit betekent dat eigenlijk alle rechtszaken volledig stilvallen, met uitzondering van dringende zaken waarvan het onverantwoord is om deze langer te laten wachten in verband met de rechten van rechts zoekenden en verdachten. Kun je in deze periode wel nog hulp zoeken, ook als je dringend een uitspraak nodig hebt van de rechter door middel van een kort geding? We vertellen je graag wat je nog wel kunt aanvragen en voor welke uitspraken je op dit moment nog wel terecht kunt bij de rechtbank. 

Kort geding aanvragen in tijden van coronavirus

Het is een logisch besluit dat er geen rechtszaken meer plaats kunnen vinden in overvolle recht zalen en dat veel zaken dus zijn uitgesteld. Toch kan een kort geding vaak niet lang wachten. Denk bijvoorbeeld aan een kranten- of tijdschriftpublicatie waar een geschil over is, of een getuige die gehoord moet worden maar vertrekt naar het buitenland. In zo’n geval is er spoed vereist en wordt een kort geding aangevraagd. Wil jij op dit moment ook een kort geding aanvragen? Om snel je uitslag te krijgen, moet je nu aan nóg strengere eisen voldoen dan normaalgesproken bij een kort geding. Er is dus een grote kans dat het kort geding als ‘niet dringend’ wordt bevonden en op de lange baan wordt geschoven. 

Proces kort geding tijdens corona-crisis

  1. Is je kort geding wel als dringend bevonden? Dan gaat het proces nu ook anders dan normaal. Volgens de richtlijnen van de Rechtbank gaat zo’n kort geding de komende tijd er als volgt uit zien:
    Het kort geding wordt dringend bevonden. Vervolgens bepaalt een voorzieningenrechter of een mondelinge behandeling nodig is, of dat dit via (beeld) verbinding gedaan wordt en wordt er gevraagd of de partijen instemmen met een schriftelijke procedure. Wanneer beide partijen hiermee instemmen bepaalt deze voorzieningenrechter de termijnen en de wijze van communicatie waarmee het proces plaats gaat vinden.
  2. In niet-urgente zaken wordt een pro forma datum bepaald 

Deze richtlijnen houden in dat een kort geding dat dringen wordt bevonden over het algemeen plaatsvindt via online communicatiemiddelen. Houd dus rekening met strengere voorwaarden en andere communicatiekanalen die ingezet gaan worden (Bron: Rechtspraak).

Gaat mijn rechtszaak door?

Heb je op dit moment een rechtszaak lopen en weet je niet wat hiermee gaat gebeuren? In dit geval kun je het beste contact opnemen met je advocaat. Heb je die (nog) niet? Dan kun je het beste contact opnemen met het gerecht waar jouw zaak bij wordt behandeld. In principe gaan alle zaken die niet dringend zijn, niet door. Schriftelijke procedures kunnen wel doorgaan. Tot slot probeert rechtspraak ook veel uitspraken te livestreamen en/of te publiceren zodat er geen fysiek contact nodig is.

Advocaat regelen?

Advocatenkantoren zijn gesloten en fysiek contact met je advocaat is onmogelijk. Wel nemen veel advocaten via de telefoon of video contact op met hun cliënten. Je kunt dus een afspraak maken met een advocaat. Houd er alleen rekening mee dat je niet fysiek naar je advocaat toe kunt. Daarnaast zijn dus de zittingen uitgesteld. Hierdoor kan het zijn dat het lang duurt voordat een zitting wordt behandeld. Maar je kunt altijd vast de voorbereidingen treffen en in gesprek gaan met een advocaat. 

Samenvattend rechtszaak in de corona crisis

Rechtbanken zijn gesloten
Geen publiek aanwezig
Alleen dringende zaken gaan door
Een kort geding aanvragen kan, maar strengere eisen
Uitspraken via livestream en publicaties op de website

Bron: Rechtspraak

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *