Straf valsheid in geschrifte: 6 voorbeelden

Strafrecht valsheid in geschrifte

Valsheid in geschrifte betekent letterlijk ‘het vervalsen van documenten’. Onder deze documenten kunnen officiële documenten vallen als paspoorten en identiteitskaarten. Daarnaast worden documenten als getuigschriften en brieven ook gezien als geschriften. Wat is valsheid in geschrifte dus precies? Alle documenten die dus bestemd zijn om tot bewijs van iets te dienen. Hierbij kun je dus denken aan documenten die jouw identiteit bewijzen, maar ook aan documenten die bewijzen dat je een bepaald certificaat of diploma hebt behaald. Maar wat zijn de straffen op het vervalsen van deze documenten? En zijn er verschillende straffen voor het vervalsen van de documenten? Een aantal vragen zullen worden beantwoord in dit artikel.

Verschillende manieren valsheid in geschrifte

Er zijn twee manieren waarop valsheid in geschrifte plaats kan vinden:
1. Materiële valsheid: Het namaken van een document dat al bestaat. Hieronder vallen bijvoorbeeld het namaken van een paspoort of een handtekening.
2. Intellectuele valsheid: Het bewust opnemen van onjuiste informatie in een document dat al bestaat (Hierbij kun je denken aan een verkeerde datum van een factuur opnemen).
Er is alleen sprake van valsheid in geschrifte wanneer je ook van plan bent om dit document te gebruiken. Je hebt bijvoorbeeld een vals diploma ingestuurd bij de aanmelding van een opleiding, of je bent van plan dit diploma te gaan gebruiken.

Natuurlijk moet men deze valsheid in geschrifte bewijzen voordat een straf kan worden toegekend.

Valsheid in geschrifte: de straf

Wanneer je een bewijs hebt vervalst, is de straf voor deze valsheid in geschrifte vaak een boete. Heel soms kan valsheid in geschrifte leiden tot maximaal 7 jaar gevangenisstraf. We leggen hier uit wat je kunt verwachten bij welke vervalsing.

1. Geldboete: In veel gevallen wordt er een boete geëist. Deze boete hangt altijd af van de hoeveelheid vervalsingen en het document dat is vervalst. Een geldboete kan oplopen tot een maximum van € 78.000 euro.
2. Gevangenisstraf van 1 jaar: Het gebruik maken van een vervalste verklaring kan een gevangenisstraf van één jaar opleveren. Daarnaast kan je deze straf opgelegd krijgen wanneer er in bepaalde bewijzen sprake is van een vals geschrift.
3. Gevangenisstraf van 6 jaar: Wanneer je actief gebruik maakt van een vals geschrift. Je hebt bijvoorbeeld een vals diploma meerdere keren gebruikt voor een inschrijving of je gebruikt een vals paspoort.
4. Gevangenisstraf van 7 jaar:
het vervalsen van speciale documenten. Hierbij kun je denken aan het vervalsen van akten, schuldbrieven of andere documenten met een belangrijke en speciale waarde.

Valsheid in geschrifte: wat te doen?

Wanneer er een verdenking is van valsheid in geschrifte is het slim om direct contact op te nemen met een strafrechtadvocaat. De straffen binnen dit strafrecht kunnen namelijk erg verschillen. Een strafrechtadvocaat kan goed voor je uitzoeken wat de procedures gaan zijn en wat je kunt verwachten.

Bron: De Strafrechtadvocaat, Wet & Recht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *