Wat is een advocaat van onvermogen?

Er zijn vele begrippen in de advocatuur waar je als ‘leek’ misschien niet bekend mee bent. Eén voorbeeld hiervan is een advocaat van onvermogen. Wat wordt hiermee bedoeld? Wanneer heb je hier recht op? En zit er een verschil tussen een advocaat van onvermogen en een pro deo advocaat of dit hetzelfde?

Wat is een advocaat van onvermogen?

Een advocaat van onvermogen is een advocaat waar je recht op hebt wanneer je een laag inkomen hebt. Daarnaast mag het financiële gewin van de advocaat niet te hoog zijn. Heb je juridische hulp nodig maar niet genoeg geld om een advocaat te benaderen? Er wordt dan een pro deo of een advocaat van onvermogen voor jou geregeld. Deze advocaat wordt voor een groot gedeelte betaald vanuit de staat. Jij bent hier dus veel minder geld aan kwijt. 

Wat betekent pro deo?

Pro betekent letterlijk ‘voor God’. Dit komt uit het Latijns. Het komt van oorsprong vanuit de opvatting dat goede werken door de armen door God beloond zullen worden. 

Verschil advocaat van onvermogen en pro deo

In de praktijk heeft men het vaak over een ‘pro deo’ advocaat wanneer het gaat om een advocaat van onvermogen. Deze twee begrippen komen dus op hetzelfde neer. Wanneer je de term ‘advocaat van onvermogen’ of ‘pro deo’ voorbij ziet komen, heeft men het over een sociale advocaat. Dit is een advocaat die zich speciaal inzet voor mensen die juridische hulp nodig hebben en zich zelf geen advocaat kunnen veroorloven. 

 

Wanneer heb ik recht op een advocaat van onvermogen?

Je hebt recht op een advocaat van onvermogen wanneer je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je inkomen is onder een bepaald bedrag;
  • Je hebt niet te veel vermogen;
  • Het financiële gewin uit de zaak is niet te hoog;
  • Rechtsbijstand aanvragen gebeurt om een gegronde reden.

Advocaat

Betaal ik dan helemaal niks voor een pro deo advocaat?

Dat is niet waar. Een pro deo advocaat of een advocaat van onvermogen wordt slechts gedeeltelijk betaald door de Staat, voor het andere gedeelte ben je wel zelf verantwoordelijk. Zo betaal je bijvoorbeeld een eigen bijdrage die ligt tussen de €199 en €835 euro. Daarnaast kunnen bijkomende kosten zijn: Griffierechten, kosten getuigen of deskundigen en proceskostenvergoeding. Als je de rechtszaak verliest, moet je in veel gevallen de proceskosten van de andere partij betalen. 

Ik wil een pro deo advocaat, hoe krijg ik die?

Wanneer je niet bent aangehouden door de politie maar nu al weet dat je een pro deo advocaat nodig hebt, is het handig om contact op te nemen met de Nationale Adviesbalie. Je kunt hier vrijblijvend om Juridisch advies vragen en dan gaan zij op zoek naar een geschikte advocaat. Wanneer je al bent aangehouden door de politie bellen zij vaak een pro deo advocaat voor jou op. 

Kortom, een pro deo advocaat of een advocaat van onvermogen is een advocaat die jou voor weinig kosten helpt met jouw juridische problemen.