Hoeveel verdient een advocaat?

Advocaat salaris

Wanneer je bij een nieuwe groep mensen komt en je vertelt dat je advocaat bent, zie je misschien mensen al kijken. ‘’Zo, dat verdient toch zo goed?,’’ ‘’Woon je dan in een groot huis?,’’ ‘’Kun je een verre reis betalen?’’. Mensen denken gelijk dat je veel geld hebt, terwijl dit in de realiteit in veel gevallen wel anders is. Het salaris van een advocaat verschilt per niveau. Daarnaast verschilt het ook of je een partner bent bij een advocatenkantoor of dat je ergens in loondienst werkt. Maar wat verdient een advocaat nu eigenlijk? Om duidelijk te maken hoeveel een advocaat verdient, hebben we hier de gemiddelden voor je op een rijtje gezet. 

Beginnend advocaat salaris

Volgens een onderzoek van De Stand van de Advocatuur & het Notariaat verdienen beginnende advocaten tussen de €2.522 en de €4.154 euro per maand. Dit bedrag is echter ook verschillend voor advocaten die in loondienst werken of advocaten die partner zijn bij een advocatenbureau. 

Ervaren advocaat salaris

Het salaris van een ervaren advocaat met meer dan vier jaar ervaring ligt wat hoger, tussen de €3.587 en de €6.230 per maand. Een advocaat die al meer dan zeven jaar in het vak zit en regelmatig bonussen ontvangt, verdient tussen de €5.150 en de €9.047 euro per maand. 

Een pro deo advocaat

Een pro deo advocaat is een advocaat die aan je toegewezen wordt wanneer je recht hebt op gratis rechtsbijstand. Voor veel mensen is het betalen van een eigen advocaat te duur. Wanneer je minder verdient dan een bepaald bedrag heb je daarom recht op een pro deo advocaat. Dit is een advocaat die gedeeltelijk wordt betaald door de overheid.

Advocaat salaris

Advocaat pro deo salaris

De overheid werkt met een puntensysteem. Het is de bedoeling dat één punt ongeveer 1 uur werk is. Hierdoor krijgt de pro deo advocaat een beloning van 100 euro. In de praktijk is een advocaat echter langer bezig met een punt. Hierdoor gaat het salaris dus omlaag. Dus een pro deo advocaat krijgt in feite minder dan €100 euro per uur. 

Je ziet dat dit het laagste loon is van een advocaat. Veel advocaten willen natuurlijk geen pro deo klanten, maar komen hier vaak niet onderuit. Met één klant kunnen ze geen fulltime werkweek vullen. Veel advocaat doen dus pro deo werk ernaast. 

Hoeveel verdient een advocaat in loondienst?

Het salaris van een advocaat die in loondienst is en geen partner is bij een advocatenkantoor ligt tussen de €5.000,- en de €7.500,- euro bruto per maand. 

Hoeveel verdient een advocaat bij een advocatenkantoor?

Een partner bij een advocatenkantoor ontvangt een winstuitkering in plaats van een maandelijks loon. Wanneer een zaak gewonnen is, ontvangt de advocaat een groot bedrag. Het is niet precies te zeggen hoeveel dit precies is. 

Je ziet dat de lonen hoog liggen, maar je moet hier wel bij bedenken dat niet alle uren die een advocaat maakt declarabel zijn. Een advocaat moet bijvoorbeeld veel zelfstudie doen. De wetten veranderen namelijk jaarlijks en een advocaat moet de wetten goed bijhouden. Daarnaast heb je reistijd en andere momenten tussen de klanten door die aandacht vragen. Zo heb je in ieder geval al een globaal antwoord op de vraag: hoeveel verdient een advocaat?