De voordelen van een rechtsbijstandverzekering

De meeste mensen weten wel wanneer en hoe ze aanspraak moeten maken op hun inboedelverzekering: er is brand geweest, er is ingebroken of er is schade in jouw woning ontstaan. Maar hoe zit het met een rechtsbijstandverzekering? Welke extra dekking of bescherming biedt deze verzekering jou naast je standaard inboedelverzekering?

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering?

Dit type bescherming dekt jou bij allerlei juridische procedures die te maken hebben met jouw woning, werk, overlijden of persoonlijk letsel.

Het bestaat om te kunnen betalen voor elke juridische vertegenwoordiging die jij maar nodig hebt, maar houd er rekening mee dat jij hierbij niet altijd je eigen advocaat kunt uitkiezen. Een rechtsbijstandverzekering  kan jou ook helpen specifieke verliezen terug te vorderen die bijvoorbeeld niet door jouw inboedelverzekering gedekt worden.

Het is ook goed om hierbij te onthouden dat het verkrijgen van juridische bescherming geen wettelijke vereiste is. Plus dat het bij sommige inboedelverzekeringen al automatisch is inbegrepen en het bij andere een optioneel iets is.

Elke verzekeraar biedt verschillende niveaus van rechtsbijstand bescherming aan. Hier zijn enkele van de standaard zaken die een rechtsbijstandverzekering voor thuisgebruik zou kunnen dekken:

  • Het dekken van juridische kosten voor eigendomsgeschillen
  • Geschillen over het dienstverband van jezelf of een gezinslid
  • Een juridische verdediging voor een breed scala aan situaties, meestal met betrekking tot werkgelegenheid
  • De kosten en uitgaven als jij het slachtoffer van klinische nalatigheid bent geworden
  • Juridische vertegenwoordiging na persoonlijk letsel: voor als jij gewond bent geraakt en de andere partij de verantwoordelijkheid ontkent, of als iemand bij jouw accommodatie gewond is geraakt en hiervoor een claim indient
  • Juridisch advies als een klusjesman erg slecht werk bij jou thuis heeft verricht, tezamen met de juridische vertegenwoordiging ervan

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering niet?

Nadat we hierboven een aantal zaken hebben aangegeven die onder een rechtsbijstandverzekering vallen, behandelen we hier nog enkele belangrijke dingen die het niet behandelen zal:

  • Huwelijksgeschillen en echtscheiding
  • Eventuele geschillen waar jij al bij betrokken was voordat je de polis afsloot
  • De juridische vertegenwoordiging na een illegale activiteit of arrestatie
  • Geschillen die met jouw auto te maken hebben, want daar is veelal een aparte rechtsbijstandverzekering voor

Een rechtsbijstandverzekering helpt jou kortom met de juridische kosten rond een claim, zoals de voorbeelden die we hierboven hebben aangegeven. Aansprakelijkheidsclaims kunnen onder andere optreden als op het verzekerde adres iemand per ongeluk gewond is geraakt of hun persoonlijke eigendommen beschadigd zijn. Want als eigenaar of huurder van het onroerend goed ben jij wettelijk verantwoordelijk voor deze veroorzaakte schade.

Is de bescherming van een rechtsbijstandverzekering de moeite waard?

 

Dat is compleet aan jou om af te wegen. Het voordeel van zo’n verzekering af te sluiten is, dat als jij om welke reden dan ook voor één ​​van de bovengenoemde redenen juridische vertegenwoordiging nodig hebt, een rechtsbijstandverzekering bij bijvoorbeeld Diks jou voor slechts een paar tientjes per jaar een behoorlijke dekking kan bieden. Afhankelijk van de reden waarom jij namelijk juridische vertegenwoordiging nodig hebt, kunnen die kosten immers behoorlijk hoog zijn. Het is één van die verzekeringen waarvan je hoopt dat je deze nooit nodig zult hebben. Maar als de tijd daar is, zou je wellicht wel heel blij zijn dat je er gebruik van kan maken. Uiteindelijk is het aan jou om te beslissen of deze dekking aan je persoonlijke behoeften voldoet en of jij het je kunt veroorloven.