Hoe gaat een rechtszaak in z’n werk?

rechtszaal

Je kent het misschien alleen van tv, maar zelf heb je nog nooit een rechtszaak meegemaakt. Je bent benieuwd hoe zo’n rechtszaak nou in het echt werkt. Of er is misschien een rechtszaak tegen je aangespannen en wil je graag weten wat je kunt verwachten. We nemen je graag mee door het proces van de rechtszaak. Te beginnen bij het ontstaan van de rechtszaak. 

Rechtszaak aanspannen

Stel je voor.. je bent een overtreding begaan. De meeste overtredingen worden opgelost met een geldboete. Bij enkele overtredingen ontvangt u een dagvaarding en moet u voor de rechter verschijnen. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je een misdrijf bent begaan of hebt gereden over invloed van drank en drugs. Daarnaast kun jij ook de persoon zijn die een rechtszaak aanspant. Misschien ben je in een juridisch conflict verwikkeld geraakt met een werkgever of opdrachtgever? En is er een geschil waar je zonder rechter niet uitkomt. Op zo’n moment span je ook een rechtszaak aan. 

Wanneer rechtszaak aanspannen?

Enkele mogelijke redenen wanneer je een rechtszaak kunt aanspannen, lees je hier:
– Conflict over arbeidszaken (contract of ontslag);
– Huren van een woning;
Echtscheiding.

Wanneer geen rechtszaak aanspannen?

Wanneer er een strafbaar feit tegen je is gepleegd, span je niet zelf een rechtszaak aan. Je gaat in dit geval naar de politie en doet aangifte. Op dat moment bepaalt het Openbaar Ministerie of deze persoon voor het strafbare feit gestraft moet worden. Neem wanneer het gaat om een strafbaar feit dus altijd eerst contact op met de politie.

Regelen voor de rechtszaak

Je wordt gedagvaard en moet voor de rechter verschijnen. Wat moet jij dan regelen om goed voorbereid te zijn?

Stap 1: Dagvaarding

Je hebt de dagvaarding thuisgestuurd gekregen. In deze dagvaarding staat precies waar en wanneer je in de rechtbank wordt verwacht. Daarnaast staat er dat je bepaalde bewijsstukken kunt opsturen. Je kunt hiermee aantonen wat jouw kant van het verhaal is en waarom je de overtreding bent begaan. Lees deze documenten goed door.

Stap 2: Een advocaat
In de rechtbank hoef je niet jezelf te verdedigen. Een advocaat doet dit voor jou. Zorg er voor dat je een advocaat hebt. Je kunt bekijken of je recht hebt op een pro deo advocaat, of zelf een advocaat zoeken. Er is vaak wel een advocatenkantoor bij jou in de buurt.

Stap 3: Bereid de rechtszaak voor
Bereid samen met de advocaat de rechtszaak voor. Verzamel bewijsstukken en probeer goed te bedenken wat er is gebeurd. Werk goed mee, dat zal de rechter als positief zien. 

In de rechtszaal

In de rechtszaal zelf krijg jij een plek toegewezen. Je advocaat zal naast je komen zitten wanneer je ervoor hebt gekozen dat hij of zij voor je zal spreken. De rechter zal precies vertellen wat er gaat gebeuren. Vervolgens stelt de rechter aan beide partijen vragen. Je advocaat geeft het antwoord op deze vragen. Wanneer de advocaat slecht dat jij mag antwoorden, mag je dit doen. 

rechtszaal

Oplossen van conflict

De rechter kan bekijken of het conflict ook door middel van een bemiddelaar of een schikking opgelost kan worden. Bij een schikking moeten beide partijen met elkaar om de tafel en krijgt niemand gelijk. Dit is vooral bij een geldkwestie of echtscheiding gebruikelijk. 

Hoe lang duurt een rechtszaak?

Hoe lang een rechtszaak duurt verschilt per zaak. Het kan heel snel gaan. Binnen een kwartier zijn enkele zaken al klaar. Andere zaken duren een uur. Hele complexe zaken kunnen zelfs een paar uur duren. Na afloop van de rechtszaak duurt het vaak 4 tot 6 weken voordat je weet wat de uitspraak van de rechter is. In veel gevallen duurt dit ook langer. Een rechtbankprocedure duurt in totaal een half jaar tot een jaar bij een complexe zaak. Een precieze tijd is dus lastig om te zeggen. De rechtbank probeert zo snel mogelijk een uitslag te geven maar wanneer er vele instanties bij betrokken zijn, kan dit langer duren. 

Bron: Rechtbank